Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 10 listopada 2015

Kurczak z piekarnika


kurczak ok. 1,5 kg.

marynata:

3 łyżki oliwy z oliwek
3 -4 ząbki czosnku
szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego
szczypta rozmarynu
szczypta oregano
odrobina czili w płatkach
kilka listków laurowych

dodatkowo do polania kurczaka:
łyżka miodu, 2 łyżki wody i łyżka soku z cytryny







Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Kurczaka oczyścić i osączyć. Natrzeć powstałą marynatą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć listkami laurowymi, szczelnie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki (lub na noc).



Nagrzać piekarnik do 180*C.
Kurczaka ułożyć na "brzuchu" i piec 30 min.
Następnie odwrócić go i piec na plecach, przykrytego folią aluminiowa przez ok. 50 min.
Zdjąć przykrycie, polać kurczaka wymieszanym miodem z wodą i sokiem z cytryny.  Piec jeszcze aż się ładnie zarumieni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz